Så funkar odds

Odds är någonting som blivit otroligt populärt i Sverige, och övriga världen. Förr kunde man nästan uteslutande bara betta på fotbollsmatcher. Men idag kan man spela på i stort sett vad som helst. Ett odds kan förklaras med vad en procentuell chans är att ett spel går in. Och den procentuella chansen som finns innan ett spel är något som de flesta spelarna brukar värdera själva. Om exempelvis ett fotbollslag har oddset 50 % på att de ska vinna så brukar oddset ligga på 2,0 gånger pengarna. Detta eftersom spelaren tar den procentuella chansen och delar med helheten, det vill säga 100%. Man behöver inte har gått många dagar i skolan för att kunna räkna ut att 50% får plats 2 gånger i 100%. Detta ger dig då oddset 2.0 gånger pengarna.

Ett tips man kan använda sig av är därför att man täcker över oddsen när man tittar på de olika matcherna som ska spelas. Sedan gör man som så att man försöker sätta sina egna procent på olika matcher. Skulle de senare visa sig att vissa odds är högre än personen förväntade dig så kallas detta för överodds. Dessa överodds är något varje spelare älskar och när man hittar ett sådant så kan det vara läge att börja spela.

Vem sätter oddsen

Denna fråga är det många som ställer sig när man bettar. Oftast skiljer nämligen oddsen sig beroende på vilket spelbolag en spelare väljer att spela med. Ibland kan det vara så att spelbolagen använder sig av samma personer som sätter oddsen. Medan de riktigt stora etablerade företagen har egna oddssättare. Fördelen med att spela hos spelbolag som har egna oddssättare är att det ofta ger högre odds. Detta gör i sin tur att spelarna får större chanser att vinna mer pengar.

Väljer man att spela på de lite mindre spelbolagen så brukar det inte spela någon större roll heller. Oavsett vilket spelbolag man spelar med på nätet så håller oddsen ofta en högre klass än exempelvis statliga svenska spel.

Kan man öka oddsen?

Något som ofta kommer upp är om man kan öka sina odds. Hos vissa spelbolag kan man under vissa kampanjer få boostade odds. Det betyder att spelbolagen oftast tokhöjer oddset hos de laget som med största sannolikhet kommer vinna.

Exempelvis så kanske Bayern Munchen spelar match hemma mot Hertha Berlin. Sannolikheten att Bayern ska vinna denna match anses i mångas ögon vara relativt stor. Men spelbolaget väljer att höja oddset för att den som spelar ska kunna vinna lite extra. Det gäller att ha utkik efter dessa boostade odds då de är rejält fördelaktiga. Om spelaren istället vill höja ditt befintliga odds så kan man göra det som de flesta brukar göra. Nämligen att man hittar tre matcher som man tror ska gå in. Detta gör att varje odds multipliceras med varandra. Exempelvis om en Malmövinst ger oddset 1.30, medan en Manchester United-vinst ger 1.50 och en seger för Real Madrid ger 1.40.

Väljer man att ha dessa resultat tillsammans på samma oddslapp så multipliceras varje odds med varandra vilket gör att vi helt plötsligt får oddset: (1.30×1.50×1.40) 2.73. Därför väljer många spelare att hitta dessa spelen som det anses vara stor sannolikhet att de går in.

Spela med tanken istället för hjärtat

Något man också bör ha med i tankarna när man ska spela är att aldrig spela med hjärtat. Man ska alltid spela med hjärnan, det vill säga att man försöker tänka opartiskt gällande en match.

Det gäller att alltid försöka ta reda på så mycket som möjligt vad gäller de olika lagen, annars finns en stor risk att dina odds går förlorade. Dock ska man alltid som spelare vara klar med att ett matchresultat aldrig är säkert. Det finns otroligt många parametrar att räkna in när den som spelar gör sina spel. Och därför är det viktigt att spelaren tar ställning till dessa innan den börjar spela.

Fotbollsarena

Hur kan man bygga upp en större spelkassa?

Det finns många olika sätt för en spelare att bygga upp en rejäl kassa som man kan ha nytta av när man exempelvis ska iväg på semester eller liknande. Idag kan man följa flera olika personer på olika sociala medier där de ger tips på vilka matcher man ska spela på. Exempel på detta kan vara att man försöker ta reda på hur det har gått för just denna spelaren tidigare. På så sätt blir det väldigt fördelaktigt att spela på denne personens speltips.

Ett annat sätt som också är väldigt populär är den så kallade snöbollseffekten. Om man börjar med en vissa summa pengar och sedan satsar hela summan på olika odds som det anses vara stor sannolikhet att de går in. Även om detta kommer ta en viss tid så kan det sluta med att man helt plötsligt är uppe i en väldigt stor summa pengar. Man kan även, som vi tidigare skrev om sätta ihop de tre matcherna som man tror sig veta resultatet. Detta gör förvisso att spelaren riskerar att förlora, men om den vinner så vinner spelaren mycket mer än om hen bara hade spelat på en match.

Rekord i utdelning

Det finns många häftiga rekord som rör oddsvinster, men en av dem sticker ut alldeles extra och det var när Bill Walter spelade på Superbowl-finalen 2010. Samtliga experter var överens om att Indianapolis Colts var klara favoriter. Men det var inte Bill Walter som genom all den information han tagit till sig inte kunde se något annat resultat än just New Orleans Saints som vinnare. Han satte därför in hissnande 3,5 milj dollar på att underdogen skulle vinna Super Bowl. Och när det stod klart att han vunnit så var det till mångas chock. Vinsten blev aldrig känd offentligt men många menar att det rörde sig om över hundra miljoner dollar.

Läs mer om SuperBowl på Wikipedia här.

Med detta sagt så gäller det för en spelare att använda research ordentligt innan man väljer att spela på en match. Man kan aldrig lita på oddsen utan det är alltid lika många spelare på vardera plan innan matchen startar.

Lycka till med oddsandet!