Olika speltips

Alla sporter erbjuder olika spelmöjligheter. Det finns dock vissa spelupplägg som bettaren garanterat kommer att stöta på, och som det kan vara bra att ha en grundläggande förståelse för.

Dessa speltips kan du betta på

 • Dubbelchans

En dubbelchans innebär spel på vilket av lagen som vinner eller oavgjort resultat. Motsvarande begrepp inom till Stryktipset är halvgardering.

 • Handikapp

Handikapp kan användas för att boosta odds. Det betyder att ett av lagen kommer att få en viss fördel innan matchstart.

 • Head to head

Head to head innebär spel på placering.

 • Kombinationsspel

Betting på flera matcher med en och samma insats, tillsammans ger ett flertal matcher ett högre odds.

 • Poolbetting

Poolbetting betyder att flera bettare går samman och spelar ihop. De kommer att lägga ihop sina insatser i en större pool och satsa på flera matcher.

 • Scorecast

Om man väljer att ha flera enskilda bet i en samma match så kallas detta för Scorecast. Spelaren kan till exempel betta på att laget kommer att vinna, men även på ett över/under resultat.

 • Udda eller jämt

Kommer matchresultatet bli udda eller jämt?

 • Över / Under

Ett bettingbegrepp som betyder att man spelar på om det kommer att bli över / under ett visst antal mål i en match.

 • Asian Handicap

Att betta med asian handicap betyder att man minimerar riskerna för ett oavgjort resultat, men samtidigt blir oddsen på hemma- respektive bortavinst lägre.

 • Exchange betting

Exchange betting betyder att man spelar mot andra spelare.

 • Moneyline

Moneyline betyder att man spelar på slutresultatet i matchen, det vill säga inklusive

förlängning och straffar. Om man inte bettar på moneyline gäller den ordinarie speltiden.

 • Singel

Singel är ett begrepp som ofta används för spel på en enda match.

Det finns så klart betydligt flera spelmöjligheter än dessa, och vilka spelformer som erbjuds beror på vilket sport det gäller, men även vilken turnering eller liga det handlar om. Det finns som sagt även möjlighet att göra olika former av kombinationsspel som gör att man kan mixa olika spelformer.

Vem vinner i denna tennismatch?

Så fungerar live betting

Något annat som är viktigt att ha koll är live betting. Det här är alltså en spelform som betyder att man bettar under pågående match. Det är möjligt att betta ända till matchens slut. Motsatsen är alltså förtidsspel, det vill säga att det i förväg finns ett odds som man bettar på.

Inom live betting kan oddsen förändras mycket snabbt, vilket så klart gör spelandet extra spännande. Många bettare väljer att följa matchen samtidigt på TV eller via spelbolagets egen livestreaming online. Genom att göra detta kan matchanalyser göras i realtid och nya bets sättas, vilket ger en helt annan typ av utmaning.

De flesta bookmakers erbjuder livespel idag men hur brett utbudet är varierar så klart.

Några av de vanligaste spelformerna inom live betting är:

 • Resultat efter fulltid
 • Resultat i halvtid
 • Nästa mål
 • Mål i matchen
 • Totalt antal hörnor

Läs mer om Live betting hos oss på Bettingspelet.nu.

Viktigt att tänka på då det gäller odds

I all form av spel är det så klart helt avgörande att förstå att odds fungerar. Det gäller oavsett om man bettar på nästa allsvenska match eller om man spelar på trav. I grund och botten så är odds ett förhållande mellan en insats och en vinst. Med andra ord visar oddset hur mycket man kan vinna vid ett framgångsrikt bet.

Ett lågt odds betyder alltså att det är en stor sannolikhet att något kommer att hända, ett högt visar att sannolikheten är lägre. Inför varje tävling så kommer bettare ha ett antal utfall som de kan spela på. Bettingbolagen sätter sitt odds beroende hur stor sannolikheten är för ett visst utfall.

Om oddset är lågt så betyder det alltså att spelbolaget anser att det finns en hög sannolikhet för att spelet ska ge en vinst. Är oddset å andra sidan högt så anser spelbolaget anser att det finns en låg sannolikhet för att spelet ska ge en vinst. Det finns två olika slags sätt att ange odds: engelska odds samt odds i decimalform.

Man brukar i regel skriva på engelskt vi i form av till exempel ”5/1”. Det betyder att en satsad krona kan ge fem kronor i vinst. Väljer man däremot att skriva det med decimaler så skulle det istället ha angivits som ”1.5”.

Skillnaden mellan fasta och flytande odds – viktigt att tänka på

Det är även viktigt att hålla reda på skillnaden mellan så kallade fasta och flytande odds. Enkelt förklarat kan man säga att de fasta oddsen sätts i förväg. Det kommer inte att förändras innan eller under matchen till skillnad från flytande odds. Dessa odds påverkas bland annat av hur många som spelat på en viss spelform. Inom trav är det särskilt viktigt att ha en förståelse för n fasta och flytande odds.

I, X eller 2?

Den enklaste formen av spelformer är helt enkelt I, X eller 2.

 • 1=Hemmaseger
 • X=Oavgjort
 • 2=Bortaseger

Det här är en spelform som till exempel används på Stryktipset. Som nybörjare kan det vara bra att börja med de enklare spelformerna. Med mer kunskap om hur betting och odds fungerar så kan man göra mer avancerade satsningar, i till exempel form av olika kombinationsspel. Det är så klart även så att vissa ligor och turneringar är mer nybörjarvänliga än andra. Steg ett för den som är ny på betting är helt enkelt att skaffa sig en förståelse för de olika spelformerna.